• Bemutató: 2013. május 12.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Razdal mo Eraz, Myranda, Violet, Acéllábú Walton
 • Azon kevés epizódok egyike, ahol nem történik haláleset.
 • A cím Westeros egyik népszerű dalára utal, melynek címe A medve és a szép szűz
- NÉZZ KÖRÜL -

Volt egy medve,
medve, medve!
Csupa szőr,
barna meg fekete!

Jöjj, ó jöjj
A vásárba le!
Vásárba le?
Kérdi a medve,
Csupa szőr
barna meg fekete.

Végig az úton,
Arra meg erre!
Arra meg erre!
Három fiú,
Egy kecske és egy
Táncoló medve!

Ó, tiszta volt
És édes, mint
A nyár! A gyönyörű
Szűz hajában nektár!
Gyönyörű szűz, a
Hajában nektár!

A nyár illatát
Érezte
A medve! A medve!
Csupa szőr,
Barna, meg fekete!
Szimatolt, ordított,
És megérezte hát!
A nyári levegő
nektár illatát!

Ó, én szűz vagyok,
Tiszta és szép!
Nem táncoltatok
Szőrös medvét!
Medvét! Medvét!
Nem táncoltatok
Szőrös medvét!

A medve! A medve!
Magasra felkapta
A levegőbe!
A medve! A medve!

Én lovagot hívtam,
De ő Medve!
Medve! Medve!
Csupa szőr, barna
Meg fekete!

A szép szűz rúgott
És jajveszékelt,
De ő lenyalta a
Hajáról a mézet!
A mézet! A mézet!
Lenyalta a hajáról
A mézet!

Majd sóhajtott, nyöszörgött
És a levegőt rúgta!
Medvém! Medvém!
Én szép medvém, dalolta!
És együtt mennek,
Arra meg erre
A medve meg a szép szűzecske

 • Az epizód forgatókönyvét George R.R. Martin, A Tűz és Jég Dala kötetek szerzője írta. Ő maga jelentette be az epizódot már 2012-ben, csaknem egy évvel az adásba kerülése előtt. Eredeti címe az “Őszi Viharok” lett volna, majd 2013 januárjában “Láncok”-ra cserélték. Mivel azonban vágás során Brienne története ebbe az epizódba került (noha nem Martin írta) megkapta végleges címét.
 • Az epizód egy részét Los Angelesben vették fel, mert egy élő medvét szerepeltettek a jelenetekben, és számos jogi akadályba ütköztek, amikor egy ekkora állat szállítását kívánták megoldani. Bartot, a medvét három jelölt közül választotta ki Michelle MacLaren, rendező. Az egyik kanadai, a másik európai volt. A jelenet felvételéhez fel kellett építeniük a harrenhali vermet egy parkolóban, hajszál pontosan ugyanúgy, ahogy Észak-Írországban is látható. Gwendoline Christie és Nikolaj Coster-Waldau repült csak LA-be, hogy a medvével közös jeleneteket felvegyék. A Bolton katonák jelenetét pedig Észak-Írországban rögzítették és később a vágás, és a digitális utómunka során illesztették össze a jeleneteket. Christie végezte az összes munkát a medvével, kivéve akkor, amikor az állat megüti a karakterét, ekkor egy kaszkadőr lépett a helyére.
 • Ez a harmadik epizód, ahol Margaery Tyrell szüzessége megkérdőjeleződik. Az első ilyen eset a “Ami halott, nem halhat meg többé” epizódban történt, amikor maga Renly kérdőjelezte meg, mire Loras Tyrell kijelentette, hogy a húga még érintetlen. A második pedig a “Sötét szárnyak, sötét szavak”-ban volt, amikor Cersei rávette Joffrey-t, hogy kérdezzen rá Margaerynél Renlyvel kötött házasságára, itt a lány Renly homoszexualitását használta védekezésül.
 • Ez az első olyan epizód, ahol Tywinnak és Joffreynak jelentősebb beszélgetése van.
 • Azt is észrevehetjük, hogy Mandon Moore halála és Sandor Clegane távozásával a Királyi Testőrségben megüresedett helyek betöltésre kerülhettek. Ser Meryn Trant, Ser Arys Oakheart (Dorne-ban), Ser Boros Blount, Ser Preston Greenfield (aki valószínűleg a sorozatban él, mert egy Testőr sem halt meg a Királyvári lázadásban) mellett a könyvek alapján úgy feltételezik, hogy Ser Balon Swann és Ser Osmund Kettleblack a két meg nem nevezett új tag.
 • Végre a legfelsőbb körökbe is eljutott a hír, hogy Daenerys Targaryen kikeltett három sárkányt Essos távoli részében. Noha Varys és Tyrion már a második évadban tudtak erről, akkor inkább Stannis támadására koncentráltak. Tywint valószínűleg maga Varys értesítette, de Joffrey máshonnan hallhatta a hírt.
 • Viserys korábban úgy mesélte Doreah-nak, hogy a sárkánykoponyák úgy voltak elhelyezve a trónterembe, hogy minél közelebb kerültünk a Vastrónhoz annál nagyobbak lettek, míg ebben az epizódban Tywin pont fordítva mondja. Viserys (és a könyvek) úgy említik, hogy a legkisebb koponyák nagyjából megegyeztek egy kutya koponyájának méretével, Tywin szerint alma méretűek voltak. Feltételezhetjük, hogy némiképp túloz.
 • Talisa azt állítja, hogy az Öt Király Háborúja már két éve tart. Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy minden évad a sorozatból egy évet fed le az eseményekből.
 • Talisa bejelenti, hogy terhes. Ez viszonylag nagy változás a könyvhöz képest: ott Robb felesége Jeyne Westerling nem termékenyül meg.
 • George Martin a DVD kommentárban elmondja, hogy nem ő írta azt a jelenetet, amikor Ramsay kasztrálja Theont. A könyvekben ugyan nincs kimondva, hogy ez megtörtént, de erősen utalnak rá ott is.