• Bemutató: 2013. április 28.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Selyse Baratheon, Shireen Baratheon, Szürke Féreg, Olyvar
 • Halálesetek: Willam Lannister, Martyn Lannister, Beric Dondarrion (feltámasztják), Rickard Karstark
 • A cím a vadak egy kifejezésére utal, a Szabad Nép vörös hajú tagjaira szokták azt mondtani, hogy “megcsókolta a tűz”. Ez az ő felfogásukban azt jelenti, hogy a szerencsés az illető.
 • Jon és Ygritte együttlétét a könyvekben Jon szemszögéből láthatjuk. Az oldalakon számos belső gondolat is olvasható, amit sajnos a sorozatba nem lehetett átültetni: Jon rettenetesen szégyelli magát, hogy megszegi az esküjét, tudja, hogy előbb vagy utóbb meg kell szöknie a vadaktól, és nem akarja megbántani a lányt; de leginkább attól fél, hogy Ygritte teherbe esik és újabb fattyú születik a világra. Az első együttlétük után megfogadja, hogy nem fog többet engedni, de még azon az estén kétszer egymáséi lesznek, és másnak reggel ismét.
 • A legendák szerint, az a barlangrendszer, amit Jon és Ygritte megtalál Grendel és Gorne nevéhez fűződik. H.e. 2700 körül a Falon túl élő Szabad Nép élére állt két testvér, Gendel és Gorne. Falon Túli Királynak kiáltották ki magukat, és maguk köré gyűjtötték a vadakat. A Falon rejtve húzódó, szövevénynes barlangokon keresztül – melyet azóta Gorne Útjának neveznek – átvezették a seregüket. Azonban a Fal déli oldalán a Starkok serege várta őket. A harc hírére az Éjjeli Őrség is csatlakozott az összecsapásba, hátulról támadva meg a vadakat. Gorne megölte a Stark királyt, de ő maga is elesett az utódjának kezétől. Gendel a túlélőkkel visszafordult a barlangokba, de a legendák szerint eltévedtek a barlangokban, és sosem bukkantak ki az északi oldalon.
 • Ugyanez a megépített barlang szolgált a Lobogó Nélküli Testvériség főhadiszállásának is, csak némiképp “átöltöztették”.
 • Selyse ugyan korábban meg “megjelent” a második évad első részében (Sarah McKeever alakításában), de nem volt beszédes szerepe, és nevesítve sem volt. Ugyanúgy, ahogy Beric Dondarrion esetében, a késztők megtartották maguknak a lehetőséget, hogy akkor hozzák be a karaktert (és vele együtt a leszerződtetett színésznőt), amikor jelentősebb szerepet kap.
 • Az epizód még nem ad magyarázatot Shireen arcán látható hámosodásra. Amikor gyermek volt megfertőződött a szürkehám nevű betegséggel, ugyanis sűrűn felbukkan a nyirkos helyeken, mint Sárkánykő. Gyermekek esetében ez sokszor gyógyítható, bár a bőrelváltozást eltűntetni nem lehetséges. A betegségről bővebben itt olvashatsz.
 • Bryan Cogman író ötlete volt, hogy Selyse megtartotta halva született gyermekeit ezekben az üvegcsékben. Eredetileg szarkasztikus megjegyzésnek szánta csak, de írótársai rákaptak. Egy ismerősétől jött az ötlet, aki bronzba önttette halott gyermekének kezét és egy fiókban tárolja.
 • A TV-sorozat ugyan nem mondja ki nyíltan, de Jaime története arról, ahogy az Őrült Király, Aerys Targaryen megpróbálta futótűzzel lerombolni Királyvárat Robert Felkelése során, magyarázza meg azt, hogy miként tudtak az alkimisták rövid idő alatt ennyi futótüzet előállítani a Feketevizi Csatához. Ezeket a király halálát követően nem használták fel, hanem ugyanúgy készleten tartották őket.
 • Loras Tyrell a könyvekben nem tudja túltenni magát Renly Baratheon elvesztésén, még a Sárkányok Tánca kötetben is őt gyászolja. Éppen ezért számos néző felháborodott, hogy a sorozatban alig egy évaddal Renly halálát követően, már vigaszt talált magának Olyvar személyében. Bryan Cogman elmondta, hogy a könyv adaptálása során számon szálat kell módosítaniuk, hogy működjön a képernyőn. Azért volt erre szükség, hogy elárulja Loras és Sansa tervezett esküvőjét, ami így aztán visszajusson a Lannisterek fülébe. Az eredeti forgatókönyv hosszabb jelenetet adott volna a két fiúnak, amiben egyértelművé vált volna, hogy Loras nincs túl a haláleseten, csak levert és magányos, és “a bánatában fulldokolva” menekül egy alkalmi légyottba azt remélve, hogy jobban érzi majd magát utána, de a végén arra jön rá, hogy mennyire hiányzik neki Renly. Ezért van Loras a jelenetben ruhában.
 • Lorast ezt az epizód tette hivatalosan is Égikert örökösévé, ami viszonylag nagy változásnak számít a könyvekhez viszonyítva. A regényben Mace Tyrellnek és Alerie Hightowernek négy gyermeke született: Willas, Garlan, Loras és Margaery.
 • A könyvből azt is megtudhatjuk, hogy Jaime azért nem fogadja el a máktejet, mert attól fél Qyburn nem tartja be az ígéretét, és levágja a sérült kezét teljesen.
 • A hegyes vég című epizódban, amikor Robb összehívja a zászlós urait, láthatjuk, hogy jobb keze remeg. Most ebben a részben is, miután kivégzi Lord Karstarkot ugyanezt láthatjuk. Michele Clapton jelmeztervező azt is elmondta, hogy nem véletlen, hogy Robbot a harmadik évadban egyre többször látjuk hagyományos tunikában, semmint páncélban. Így akarta jelezni sebezhetőségét, és hogy a háborús helyzete rosszabbodik. Páncél és teljes bunda nélkül látszik, hogy mennyire kicsi és fiatal.
 • Az első évadot követően most hallhatunk ismét Tyrion első házasságáról: Tyrion ifjúként beleszeret egy Tysha nevű parasztlányba, akiről kiderül, hogy csak Jaime fizette le, hogy élvezhesse a szerelmet és a szexet. Tyrion azonban beleszeret, nagyon hamar. Amikor Tywin erre rájött, arra kényszerítette Jaime-t, hogy bevaljon mindent, s ezt követően az őreinek adta a nőt, Tyrion pedig végignézte, amint mindegyik használja. Minden katonáért egy-egy ezüsttel lett gazdagabb Tysha, Tyrionért pedig aranyat kapott. A Kardok Vihara során azonban Jaime elárulja, hogy Tysha valódi volt, és apja kényszerítette, hogy hazudjon a lányról.