• Bemutató: 2013. április 07.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Havas Ramsay, Jojen Reed, Meera Reed, Olenna Tyrell, Orell, Myri Thoros, Anguy, Locke
 • Halálesetek: Hoster Tully
 • “Sötét szárnyak, sötét szavak” egy régi mondás a hírnök hollókról, utalva arra, hogy az általában gyorsan eljuttatandó üzeneteket bízzák a madarakra, és ezek többnyire politikai döntéseket, vagy rossz üzeneteket tartalmaznak. Az epizódban Robb Stark Hoster Tully haláláról, Deres kifosztásáról, Bran és Rickon haláláról is kap üzenetet.
 • Jojen Reed és Meera Reed már a második évad eseményeit magába foglaló Királyok Csatája címet viselő regényben felbukkannak. Deresben aratási ünnepet tartanak, és Jojen álma miatt Howland Reed elküldi gyermekeit, hogy vegyenek rajta részt, segítsenek Brannek. Apránként bebizonyítják a fiúnak az álmai fontosságát, majd velük együtt vészelik át Deres pusztulását a kriptákban. Két Frey gyermek – Kis Walder Frey (aki nagyobb) és Nagy Walder Frey (aki kisebb) – is Deresben nevelkednek, ők végül Ramsay fegyverhordozói lesznek.
 • Arya jeleneteit az előző epizódhoz forgatták, de végül áthelyezték ebbe a részbe. Mind a két résznek ugyanaz a rendezője (Daniel Minahan) bár az évadnyitó epizódot Benoff és Weiss írták, a második részt Vanessa Taylor.
 • Annak ellenére, hogy Astapor megjelenik az openingben Daenerys története nem folytatódik. Továbbá arról a helyről, ahol Theon fogságban van nem tudjuk meg merre található, valószínűleg a feszültség fenntartása miatt döntöttek így a készítők.
 • Ebben a részben ismerhetjük meg Olenna Tyrellt, Mace Tyrell édesanyját, Margaery és Loras nagymamáját, akit az éles nyelve miatt legtöbbször Töviskirálynőnek neveznek. Amikor kilenc éves volt elígérték Daeron Targaryen hercegnek (V. Aegon fiának, Aegont A Hét Királyság lovagjából ismerhetjük Egg-ként). Olenna saját elmondása szerint mindent megtett, hogy az esküvő ne történjen meg, s végül Daeron felbontotta a jegyességet, amikor betöltötte a 18. életévét, bár nem Olenna miatt, hanem mert úgy tűnik a fiúkat szerette. Így Olenna Luthor Tyrell felesége lett, akit megszeretett ugyan, de tökfilkónak nevezi több alkalommal is: a férfi halálát azt okozta, hogy solymászás közben az eget kémlelte és lelovagolt egy szikláról.
 • A kertnek, ahol Sansa megismeri Olennát, a Tresteno Arborétum szolgált helyszínéül, ami tizenkét mérföldre található Dubrovniktól, Királyvár fő forgatási helyszínétől.
 • A citromos sütemény Sansa kedvence a könyvekben. Érdemes megjegyezni, hogy citrom leginkább a dorne-i vidéken nő, Északon nem terem. A nagyjából középkori szállítási technikák és tartósítás miatt nagyon körülményes, hogy ez a citrusféle Északra is eljusson frissen, így valószínűleg a citromos sütemény egy nagyon drága étel lehet.
 • Robb és Talisa házasságáról már mindenki tud Robb táborában, noha az esküvőt viszonylag titokban kötötték. Roose Bolton “királynőmnek” szólítja a lányt, és Rickard Karstark is megjegyzi, hogy mióta összeházasodtak a dolgok mintha rosszra fordultak volna.
 • Számos jelenet foglalkozik most, hogy Margaery az udvarban van, Renly és Loras kapcsolatával. A könyvben inkább csak utalásokat találhatunk erre, nem konkrét tényeket. Jaime megjegyzi, hogy Renly vonzódása más férfiakhoz a legrosszabban őrzött titok volt; Cersei és Joffrey, valamint Joffrey és Margaery jelenetében is utalnak rá. Margaery nagyon körmönfontan csupán annyit mond, hogy nem igazán érdeklődött a nők társaság iránt, azt viszont elhallgatja Joffrey elől, hogy Lorasnak milyen szerepe volt Renly életében, nehogy a kegyetlenségéről híres király felhasználja a Viráglovag ellen.
 • Zúgó a könyvekben már az első regényben megjelenik, közvetlenül a Suttogó-erdőben vívott csata után. Catelyn így apjával töltheti annak utolsó napjait. A férfi a gyomorrák okozta fájdalomtól és a máktejtől össze-vissza beszél, de több alkalommal is említi a “pipacs” szót. Catelyn először azt hiszi, hogy apjának viszonya volt egy közrendűvel, csak később eszmél rá a szó valódi jelentésére: Petyr Baelish Zúgóban nevelkedett, és egyaránt udvarolt Catelynnek és Lysának, s miután Brandon Starkkal vívott párbajban elbukott a fiúnak Lysa nyújtott vigaszt; kapcsolatukból Lysa megfogant és apja holdteával vetett véget a nem kívánt terhességnek. A holdtea egyik alapanyaga a pipacs.
 • Míg a könyvben Arya eszmél rá arra, hogy ha Jaqen valóban bérgyilkos volt, akkor neki olyan neveket kellett volna mondania, akik számítanak (Joffrey, Tywin), addig a sorozatban Gendry jegyzi meg ezt neki.
 • A Lobogó Nélküli Testvériség, vagy az Üreges Hegy Lovagjai egy törvényen kívüliekből álló csapat, akik a néhai Robert Baratheon király nevében küzdenek a Lannisterek ellen. Alakulásuk az első évadig vezethető vissza, amikor Eddard Stark elküldi őket, hogy megállítsák és a törvény elé hozzák Gregor Cleganet, a Lovagló Hegyet. A küldöttek végül a Komédiás-gázlónál ütköznek meg a Hegy csapatával, de alulmaradnak. Beric Dondarrion halálos sebet kap a csata során, amikor a vörös pap, myri Thoros megpróbálja megadni neki az utolsó csókot (egyfajta utolsókenet), a férfi felgyógyul sérüléseiből és megalakítja a Lobogó Nélküli Testvériséget utalva arra, hogy nem felelnek egyetlen királynak, egyetlen nemesúrnak sem.
Gendry, Arya Stark, Anguy, Citromköpönyeg “Citrom”, Beric Dondarrion, Myri Thoros, Edric Dayne, Hétpataki Tom és Harwin
 • Az HBO által kiadott extrákból megtudhatjuk, hogy a vaddisznó trófea, amit Joffrey lelő, az az állat, ami megölte Robert Baratheont.
- NÉZZ KÖRÜL -

Citromos sütemény

Hozzávalók: 2,5 csésze liszt • 1 tk só • 0,5 tk sütőpor • 0,5 tk szódabikarbóna • 2 ek citromhéj • 3/4 csésze frissen facsart citromlé • 1 csésze olvasztott faj • 1 csésze író • 1+1+0,5 csésze cukor • 2 tojás • 2 citrom vékonyra karikázva

Melegítsük elő a sütőt 180° fokra. Főzzük a felkarikázott citromokat forrásban lévő cukorszirupban (1 csésze víz, 1 csésze cukor). Kenjük ki a muffinformákat. Egy keverőedényben keverjük össze a lisztet, sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálba tegyük a vajat, egy(!) csésze cukrot, és keverjük ki míg fényes és habos nem lesz. Adjuk hozzá a tojást, majd kis kevergetés után a két(!) evőkanál citromlevet és a citromhéjat. Keverjük össze a krémes elegyet a lisztes keverékkel. Ezt követően minden muffinforma aljára helyezzünk egy citromkarikát és osszlassuk el rajtuk a tésztát. Süssük kb. 15-20 percig, míg a sütemények szilárdak nem lesznek (tűpróba). Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni őket. A maradék citromlevet és a fél césze cukrot keverjük össze és forraljuk fel. A sütemények nem citromos felét szurkáljuk meg jól villával és kanál segítségével csurgassunk rá a cukorszirupból, hogy a sütemény felszívja a levet. Hagyjuk így állni 10 percig, majd szedjük ki a formákból őket, és a citromkarikás felével felfelé tálaljuk.

A recept angol nyelven íródott, így az angol konyha sajátosságait viseli magán. Ilyen például a csésze alkalmazása is. Kis puska annak, aki megpróbálkozna a süteménnyel: 1 cup (rövidítve: c, magyarul: csésze) = 85 g (kakaópor), 113 g (porcukor), 156 g (teljes kiőrlésű liszt), 201 g (fehér cukor), 227 g (vaj), 340 g (méz, melasz, vagy szirup).