• Bemutató: 2012. május 20.
 • Ebben a részben bukkan fel először: A Csontok Ura
 • Halálesetek: Borba, Harker, Kőkígyó
 • A cím Theon titulusára utal, amit a Sárkányok Tánca 37. fejezetéből kölcsönöztek. Ezen kívül Yara is Deres hercegének nevezi öccsét az epizódban.
 • Az epizód 2012-ben megnyerte a legjobb jelmeznek járó Emmy-díjat.
 • Lord Karstark beszédében az Atyát említi, aki a Hét Hitének legfőbb isteni aspektusa, noha a Karstarkok az Régi Isteneket tisztelik. Az epizód írója: Bryan Cogman elismerte, hogy ez a baki elkerülte a figyelmét.
 • Tyrion és Varys az első karakterek a Keskeny-tenger nyugati partján, akik értesülnek Daenerys életben maradásáról és a sárkányok létezéséről (és ennek hitelt is adnak).
 • Talisa múltja, melyet megoszt Robb-bal a sorozat találmánya. A könyvben Robb egy westerosi nemesi lányt vesz feleségül, Jeyne Westerlinget. Azonban a kitalált háttértörténet, Talisa múltja nem tűnik eléggé megfontoltnak és több ellentmondást is felfedezhető benne: 
  • Robb nagyjából 18 éves lehetett az első évadban, ugyanis Robert Felkelésének kezdetén fogant, ami 17 évvel ezelőtt ért véget. A könyvhöz képest nagyjából minden gyermek karakter életét két évvel idősebbé tették. A sorozatban többször is elhangzik, hogy a jelenleg tartó nyár 10 éve kitart (az ősz beköszöntét a második évad premierjében hallhattuk). Talisa történetéből megtudjuk, hogy testvérével elment a Rhoyne folyóba fürdeni, amikor tizenkét éves volt, mert az volt a “három éves nyár legforróbb napja”. A fent említett a tíz éves nyár, ami a második évadban véget ért akkor kezdődött, amikor Robb nagyjából 9 éves lehetett. Elképzelhető (bár nagyon valószínűtlen) hogy a tavasz/ősz/tél ciklus egyetlen év leforgása alatt megtörtént, melyet egy három éves nyár előzött meg (ugyanis az évszakok nem követik az általunk ismert ritmust). Amennyiben ezt elfogadjuk, a három éves nyár nem történhetett 11 évvel korábban, amikor Robb 5-6 éves volt. Talisa viszont, állítása szerint már 12 éves volt, amit azt jelenti hogy 5-6 évvel idősebb Robbnál. Jeyne Westerling nagyjából Robbal egykorú, a színészek között, akik őket alakítják összesen két hét van születésüket nézve. Úgy tűnik, amikor Talisa háttértörténetét megalkották az írók nem vették figyelembe, hogy a jelenlegi nyár több mint 10 éve tombol. Az évszakokról és sok más egyébről itt olvashattok bővebben:
  • Volantis arról ismeretes a könyvekben, hogy míg a nemesek egy fekete fallal körülvett városrészben laknak, addig a rabszolgák, és a nem nemesek a folyó másik partján élhetnek. A fekete fallal körülvett gazdag negyedbe csak az ott élők, illetve az ő meghívásának eleget tevő vendégek léphetnek. Elképzelhetetlen e két társadalmi réteg keveredése. Bár Talisa talán pont arra utal, hogy akkora forróság volt, ami áttörte ezt a hagyományt, és a hőségre való tekintettel gazdagok és szegények ugyanúgy a hűs folyóban kerestek menedéket. A Szabad Városokról itt olvashattok bővebben. Volantis később felbukkan a sorozatban is.
   - NÉZZ KÖRÜL -

   Volantis az ötödik évadból
  • Eddigi tudásunk alapján a rézkrajcár, mint fizetőeszköz kizárólag a Hét Királyságban található meg, nem Volantisban. A Hét Királyság aranysárkány, ezüstszarvast és rézkrajcárt használ pénzként, míg a Szabad Városban található arany érméket melynek egyik felé korona, a másikon koponya található. Más pénznemről a könyvek alapján nincs tudomásunk.