• Bemutató: 2012. május 13.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Torrhen Karstark, Billy, Jack
 • Halálesetek: Torrhen Karstar, Alton Lannister, Billy, Jack, a Tizenhármak tizenegy tagja
 • A cím Catelyn Stark mondatát idézi, melyet Jaime Lannisternek mond: “Te egy becstelen ember vagy.” Utalhat valóban Jaimere, de akár Theonra vagy Pyat Pree-re. A fent szereplő cím a DVD kiadáson látható, korábban “A becsület nélküli ember” nevet viselte magyar fordításban.
 • Tywin Lannister megjegyzi, hogy a jelenlegi polgárháborút csak az Öt Király Háborújaként nevezik. Ez az első alkalom, hogy megnevezik televízió képernyőn.
 • Nikolaj Coster-Waldau (Jaime) a ThronesCast interjú során elmondta, hogy ebben az epizódban található a kedvenc jelenete, de nem árulta el, hogy melyik lenne az. Később a DVD kiadások audiokommentárjában mondta meg, hogy Jaime és Alton jelenetére gondold.
 • Ygritte hasonló magyarázatot ad a vadak elnevezésre, mint anno Tyrion az első évadban: lényegében azon szerencsétlen embereknek a leszármazottai, akik északon rekedtek, miután a Fal megépült. Mind az északiak mind a vadak az Első Emberektől származnak, így több közös van bennük mint az Elsők és az andalok között. Az Első Emberek érkezéséről itt olvashatsz bővebben.
 • David Nutter, az epizód rendezője elmondta, hogy ezt a részt nem sokkal az után vették fel, hogy Muammar Kadhafit líbiai diktátort elfogták és tisztázatlan körülmények között megölték. Kadhafit dühöngő tömeg vette körül, kiket a “szemet szemért” elv vezérelt. Nutter elmondása alapján ez valamilyen szinten inspirálta annál a jelenetnél, amikor Jaime Lannistert ismételtel elfogják, miután megölte Torrhen Karstarkot, és a dühös északiak tömege visszarángatja őt a táborba, azt követelve, hogy azonnal öljék meg.
 • A könyv nem utal ennyire konkrétan arra, hogy Bran és Rickon helyett más gyermekek haltak meg, épp ellenkezőleg nagyon sokáig fenntartja a feszültséget, hogy a Stark fiúk halottak. Egyetlen szépséghibája van a könyvnek: Királyvár részletes térképe a Királyok Csatája utolsó fejezetének utolsó lapján van, ami történetesen Brané. Ha valaki tehát nyomon szeretné követni Királyvár ostromát a térkép alapján, megtudja, hogy Bran még él, és az ő fejezetével zárul majd a kötet.
 • Meg kell emlékeznünk egy karakterről, aki nem került be a sorozatba: Bűzös, aki hogy úgy mondjam, Első ezen a Néven. Mind Bűzös, mind Ramsay is felbukkan már a második kötetben. Bűzös a Bolton-ház szolgálatában álló katona, Havas Ramsay személyi szolgája. Eredeti neve talán Heke lehetett. Mindig ura mellett tartózkodik, és éppoly kegyetlenül tudott viselkedni mint a fattyú. Azt beszélik róla, hogy a szag ami körülveszi, egy betegségnek köszönhető, amivel születet. Hiába fürdött naponta háromszor, nem segített rajta. Elkeseredésében egyszer még Roose Bolton második feleségének parfümjét is megpróbálta meginni, ami majdnem az életébe került. Mivel senki sem tudta elviselni a közelségét, a disznók között aludt. Amikor Ramsay házasságra kényszeríti Donella Hornwoodot a hozomány miatt, egész Észak ellene fordul (ez a cselekményszál teljesen kimaradt, ahogy a Reed testvérek és a két Walder Frey érkezése is). Ser Rodrik Cassel csapatai találnak rájuk az egyik “vadászatuk” alkalmával, melynek során fiatal lányokat vettek üldözőbe, és miután megerőszakolták őket, végeztek velük. A katonák láttára Ramsay el akarja rejteni identitását: ruhát cserél Bűzössel, és neki adja lovát, hogy vágtasson Rémvárba. Rodrik emberei megölik Bűzöst, azt gondolva, hogy Ramsay-vel végeztek. A valódi Ramsay-t pedig fogolyként Deresbe viszik, ahol később a várat elfoglaló Theon Greyjoy bizalmasa lesz, aki mit sem tud kilétéről. Ezt követően nemcsak Ser Rodrik Cassel seregét mészárolja le egy felmentő sereggel, de Derest is feldúlja, Theont pedig fogságba ejti, hogy hosszú kínzással megteremtse belőle az új Bűzösét.
 • Nincs Alton Lannister nevű karakter a könyvben. Szerepét Tywin húgának, Gennának fia, Cleos Frey testesíti meg. Ő az, akit követként Királyvárba küldenek, majd visszatér Robb Stark táborába a válasszal. Később Brienne-nel és Jaimevel tart, miután Catelyn elengedi őket.
 • A qarthi eseményszál is némiképp módosult: Daenerys önként keresi fel a Halhatatlanok Házát, ami egy rozoga egyszintes építmény. Nem rabolják el a sárkányait, mivel azonban sem Xaro, sem a többi gazdag kereskedő nem hajlandó segíteni neki, megpróbálja a boszorkánymestereket.