• Bemutató: 2012. április 29.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Quairthe, Félkezű Qhorin és társai Harker, Kőkígyó, Broba, Hasítottajkú Dagmer, Emmon Cuy, Robar Royce, Hallyne, Lorren, Drennan, Hasítottajkú Dagmer, Malakho
 • Halálesetek: Renly Baratheon, Emmon Cuy, Robar Royce, a Csiklandozó
 • A regényben a Harrenhalban bekövetkezett titokzatos haláleseteket egy szellemnek tulajdonították, erre utal a cím. Ebben az epizódban egyelőre csak a Csiklandozó halálát láthatjuk.
 • Harrenhal: Az Istenszem nevet viselő tó északi partján magasodik Harrenhal, a Hét Királyság legnagyobb és talán legtragikusabb történetű kastélya. Öt szédítően magas tornya görcsösen kapaszkodik az ég felé a vastag kőfalak között: a Rettegés Tornya, az Özvegytorony, a Siratótorony, a Kísérettorony és a Királymáglya. A vas-szigeteki Harren Hoare király építette a kastélyt, és pontosan ugyanazon a napon költözött be újdonsült székhelyébe, amikor Hódító Aegon Targaryen partra szállt a Feketevízű-folyó torkolatánál. A vaskirály nem volt hajlandó behódolni a hódítónak, és visszavonult biztonságosnak hitt várába, azonban Aegon sárkánya tüzével vetett véget a Hoare-háznak. A király és fiai a Királymáglya nevet kapó toronyban váltak a tűz martalékává. A kastélyról úgy tartják, hogy azóta is átok ül rajta, ugyanis az összes benne uralkodó ház szerencsétlenül járt.
 • Renly és Catleyn beszélgetése során Renly megemlíti, hogy az a fajta eskü, amit Robbtól elvár ugyanolyan, mint amit Eddard fogadott meg Robertnek “tizennyolc évvel ezelőtt”. Az első évadban Robert Lázadását még 17 évvel korábbra datálták. Ez végre megerősíti, hogy egy egész év eltelt az első évad kezdete óta.
 • Ez a rész mutatja be Renly Baratheon halálát. Amikor először vetítették le Finn Jones (Loras Tyrell) megosztott egy twitter bejegyzést: “Ha a nap lenyugszik, semmiféle gyertya nem helyettesítheti.” Ez Loras egyik legismertebb mondata, de a könyvekben csak később hangzik el.
 • Renly halálával már csak négy király vívja tovább az Öt Király Háborúját: Joffrey Baratheon, Robb Stark, Balon Greyjoy és Stannis Baratheon.
 • Először azóta, hogy elhagyta Pentost, Daenerys felzárkózik az aktuális westerosi politikai helyzetben: értesül Robert Baratheon haláláról.
 • Daenerys a Dracarys szót mondja Drogonnak, arra ösztönözve őt, hogy tüzet leheljen. A szó a felső-valyriai megfelelője a sárkánytűznek.
 • Bronn megjegyzi, hogy mit tett Joffrey a “születésnapi ajándékával”, amit Tyrion küldött vele (az előző epizódban történt). A Hét Királyságban általában a “névnapot” szokták emlegetni, ugyanis a kisbabákat azon a napon nevezik el, amikor születnek. Így ez valószínűleg vagy forgatókönyvben található hiba, vagy a színész tévedése.
 • Bölcs Hallyne-t, az Alkimista Céhház vezetőjét Roy Dotrice alakítja, aki eredetileg Pycelle nagymester szerepét kapta volna meg, de egy betegség miatt nem tudta elvállalni. Miután visszanyerte egészségét a készítők felajánlották neki a piromanta szerepét. Roy Dotrice egyébként a Tűz és Jég Dala kötetet angol nyelvű hangos könyv változatának narrátora.
 • Az Alkimista Céhház a piromanták ősi rendje. Az egykor nagy erővel rendelkező csoport az utóbbi évtizedekben hanyatlásba kezdett, noha továbbra is azt állítják magukról, hogy számos titkos tudás birtokosai. A Céhház teljes jogú tagját Bölcsnek nevezik, de a rend számos akolitust és tanoncot is magáénak tudhat. Nem csak Királyvárban található meg a rend, információink alapján Asshaiban is megvan a maguk központja, bár a kettő közötti esetleges kapcsolatról nem tudunk. Erejük fénykorában képesek voltak a fémek anyagi szerkezetét megváltoztatni, és tűzből élő lényeket teremteni. Egyik legfontosabb termékük az ún. szubsztancia, ismertebb nevén a futótűz.