• Bemutató: 2011. június 12.
  • Ebben a részben bukkan fel először: Shae, Walder Frey, Leo Lefford, Joyeuse Erenford
  • Halálesetek: Qotho, Eddard Stark
  • Az epizód címe Baelor Nagy Szentélyére vonatkozik, ahol végrehajtják Eddard Stark kivégzését. A szentély egyébként I. Baelor Targaryen király nevét viseli, aki a kilencedik uralkodó volt a dinasztiából. Uralkodása bár békésnek volt mondható, és nagyon sokan hatalmas és szent férfiként tekintenek rá, sokan mégis az őrült egy más fajtáját vélnek észrevenni cselekedeteiben. Áldott Baelorként nevezik, ugyanis minden gondolata és tette mögött ott volt a vallási áhitatosság. Gyalog zarándokolt el Dorne-ba, hogy békét teremtsen, húgait és feleségét a Szűzbörtönbe zárta, hogy elkerülje a kísértést. Halálát követően szobrot emeltek az általa épített szentély előtt. Ezen a szobron talál rá Yoren Aryara az epizód során. Baelor király uralkodásáról itt olvashatsz bővebben. 
  • A költségvetés nem tette lehetővé, hogy Baelor Nagy Szentélyét (és szobrát) teljes pompájában megmutassák. Csak a későbbi évadokban nyerte el végső formáját.
  • Az opening ebben a részben szintén változik: eltűnik Sasfészek és bekerül az Ikrek.
  • Aemon mester beszámolója alapján úgy tűnik, hogy a sorozat kihagyta II. Jaehaerys király uralkodását a történelemből, így II. Aeryst az Őrült Királyt közvetlenül V. Aegon (A Hét Királyság lovagjából ismert Egg) fiává tették.
  • A könyvekben Shae westerosi származású, azonban Sibel Kekilli annyira meggyőzően alakította a karaktert a casting során, hogy rá esett a készítők választása. Akcentusát pedig lorathi származással magyarázták meg. Ez egy szerencsés választásnak bizonyult a későbbiekben, ugyanis a második évadban felbukkanó Tom Wlaschiha (Jaqen H’ghar) szintén német származású, és karaktere pedig valóban Lorath Szabad Városából való. A Szabad Városokról itt olvashatsz bővebben.
  • Pycelle nagymester beszédét Ned kivégzését megelőzően a könyvben a Fősepton mondja. George Martin javasolta, hogy a nagymester szájába adják a mondatokat, így megspórolva egy szöveges szerepet.
  • A legnagyobb változtatás a könyvhöz viszonyítva, hogy a Zöld Ág mellett vívott csata teljesen kimaradt, mivel Tyrion a csata elején eszméletét veszti. Bryan Cogman író elmondta, hogy a forgatókönyv szerint az ütközet megjelent volna a képernyőn is, azonban a forgatás előrehaladtával ráeszméltek, hogy a rendelkezésükre bocsátott összeg nem elegendő, így kénytelenek voltak “kreatív” megoldáshoz folyamodni. Az első évad hatalmas sikere szerencsére megnövelte az egy epizódra fordítható költséget, így a második évadtól hatalmas csatáknak lehetünk tanúi.
  • Cogmantől azt is megtudtuk, hogy a showrunnerek nem akartak előhozakodni Tyrion és Tysha kapcsolatával már az első évadban. Kiemelte, hogy akkor még nem tudták, hogy a nézők, hogyan fognak reagálni a sorozatra, és még kérdéses volt az is, hogy meghosszabbítják-e egyáltalán a sorozatot a második évadra. Amikor azonban az epizód vágására került sor, kiderült, hogy rövidebb lett a kelleténél. Figyelembe véve, hogy a nézettség egyre növekedett, úgy határoztak, hogy ezzel a jelenettel bővítik ki az epizódot. Cogman arról is meg van győzödve, hogy ennek a jelenetnek a hatására kapta meg Dinklage abban az évben az Emmy díjat.