• Bemutató: 2015. április 15.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Doran Martell, Trystane Martell, Areo Hotah, Lollys Stokeworth, Denys Mallister
 • Halálesetek: Hárpia Fia, Mossador
 • A cím a Sokarcú Isten braavosi templomára utal.
 • A Sokarcú Isten az Arcnélküli Emberek által tisztelt istenség. Alapítása a nagyméretű valyr rabszolgatartáshoz kötődik. A leigázott népeket a Tizennégy Láng tüzes szívében működő bányákba vitték dolgozni értékes fémekért, vagy drágakövekért. A munka, az elviselhetetlen forróság, a kénszag, ami megperzselte a tüdejüket, kegyetlenné tette életüket. Egy férfi felfigyelt arra, hogy minden ember a maga istenéhez imádkozik: szabadulni akartak, véget akartak vetni fájdalmuknak. Isteneik nem feleltek. Rájött, hogy lehet máshogy nevezik az istenüket, de mindannyian a Halálhoz imádkoznak, s a halál istenének megvannak a maga eszközei; férfiak és nők, akik végrehajtják akaratát. Ő volt az első eszköze. Aznap éjjel átadta a legnyomorultabb rabszolgának az első ajándékát. Megölte őt. H.e. 500-ra tehető, hogy Valyria egy több hajóból álló rabszolgaszállítmányt küldött Sothoryoson található gyarmatvárosába. Azonban az út során a rabszolgák lázadást szítottak, és átvették az uralmat a hatalmas hajóraj fölött. A hajón voltak holdénekesek, a távoli Jogos Nhai földjéről származó javasasszonyok, akik megjövendöltek egy védett helyet. Ezt a biztonságos, rejtett földrészt keresve megtalálták Essos északnyugati csücskében azt a ködös lagúnát, ahol megalapították a Titkos Várost, Braavost. A hajó mesterembereinek köszönhetően voltak szakemberek, harcosok, és különböző vallások papjai is. Tisztelve az újonnan elnyert szabadságot, a városalapítók nem zártak ki egyetlen vallást sem, mindenki tisztelhette a saját istenét, de legnagyobb tiszteletben a holdénekeseket tartották. S lefektették Braavos Első Törvényét: soha egyetlen férfi, nő vagy gyermek nem lehet a városban rabszolga, jobbágy vagy kezes – így tisztelegve a nehezen, de ismét megszerzett szabadság eszményének. 500 éven keresztül őrizték a város elhelyezkedésének titkát, és ezalatt kiépült a város: felépítették a lagúnát őrző Titánt, és megalakult a Vasbank is.
 • A második évad utána először láthatjuk Myrcella Baratheont, akit A régi és az új istenek című epizódban küldtek Dorne-ba. Myrcellát eredetileg Aimee Richardson játszotta, de ugyanúgy, ahogy Tommen esetében az ötödik évadra új színészt választottak a szerepre, mert komolyabb, tapasztaltabb színészre volt szükség.
 • Ebben az epizódban láthatjuk először Dorne-t a sorozatban, és lényegében most ismerjük meg a Martell-házt is: Doran Martellt, Oberyn bátyját és Dorne uralkodó hercegét, valamint Trystane Martellt, Doran fiát és örökösét is. A könyvekben Dorannak még két gyermeke van: Quentyn, aki Daenerys kegyeiért elutazik Meereenbe, és Arianne, aki a trónörökös, és megpróbálja királynővé koronázni Myrcellát.
 • Havas Jon lesz az Éjjeli Őrség új parancsnoka. Míg a sorozatban csak az egyszerű többséget kell elérnie a jelöltnek, addig a könyvben kétharmados többség a szükségszerű. A választáson bárki indulhat, de lényegében csak a legnépszerűbb, legtapasztaltabb tagok között dől el a verseny.
 • Megismerhetjük Ser Denys Mallistert, az Árnyéktorony parancsnokát. Az őt alakító színész, J.J. Murphy azonban négy nappal az első felvételek után 86 évesen elhunyt. A készítők nagyon megdöbbentek, és úgy határoztak, hogy nem választanak új színészt a szerepre, tisztelegve az emléke előtt.
 • Noha Shireen Baratheont már a harmadik évad óta ismerjük, csak ebben az epizódban kapunk magyarázatot, hogy miért heges az arca. A könyvekben Mance “sógornője” Val figyelmeztetni Jonékat, hogy a lány “tisztátalan”, a sorozatban Szegfű veszi át ezt a szerepet.
 • Selyse és Samwell igazából rokonok. Selyse a Florent-házból származik, ahogy Samwell édesanyja, Melessa is. A két nő első unokatestvérek, tehát Sam és Shireen másod-unokatestvérek.
 • Braavos Titánja nem csak egy monumentális látványosság a városban, hanem egy erődítmény. Szoknyája megannyi lőrést rejt. Mivel a lagúna egyetlen bejárata felett terpeszkedik, ezért megfelelően tudja védeni a Rejtett Várost az esetleges támadásoktól.
 • Braavos a könyvekben saját nyelvvel rendelkezik, a sorozatban mégis a közös nyelv jelenik meg az utcákon is.
 • A könyvben Arya egy Kedves Ember nevű emberrel találkozik a Fekete és Fehér Házában, nem Jaqen H’ghart látja viszont. Amikor a vulture.com egy interjúban megkérdezte, hogy a templomban felbukkanó karakter megegyezik-e azzal, akivel Arya Harrenhalban találkozott, Bryan Cogman író a következőt felelte: “Ő Senki. Nem létezik a Kedves Ember. Nem létezik Jaqen H’ghar.”
 • Ha figyelmesen nézzük, amikor az Arcnélküli alakot vált, és a kamera elhúz Arya mögött, láthatjuk, hogy mintha egy maszkot venne le magáról úgy cseréli az arcát.
 • Cersei azt állítja, hogy felismeri az oroszlános függőt, mert csak neki, és lányának van ilyen ékszere. Ez nem egészen így van: Joffrey is adott egyet Sansának, Tyrion pedig Shaenek kedveskedett eggyel.
 • Jaime és Bronn sosem utaznak Dorne-ba a könyvekben. Jaime helyette a Folyóvidéket szeli át, hogy a lázadó urakat térdre kényszerítse s, hogy Zúgó ostromát felszámolja. Bronn pedig Stokeworth/Jókatlan kastélyában maradt újdonsült feleségével.
 • Lollys Stokeworth már az első kötetben felbukkan. Együgyű, nem éppen bájos lány, akit megerőszakolnak, mikor Királyvár lakosai fellázadnak Joffrey ellen. A lányt több férfi is magáévá teszi, ezért az anyja nagyon nehezen talál neki férjet. Az alulról felkapaszkodó Bronnt, ez egyáltalán nem zavarja. Amennyiben Lollys szüleivel és nővérével bármi is történne, ő lehetne Stokeworth ura.
 • Lollys ruháján megfigyelhetjük a Stokeworth-ház címerét: aranyserleget tartó fehér bárány zöld mezőn.
 • A Stokeworth-ház az első nagyobb koronaföldeki ház, amit bemutatnak a sorozatban. Bár Hét Királyságról beszélésünk, valójában kilenc adminisztrációs régiója van Westerosnak a Faltól délre: Észak, a Folyóvidék, Arryn Völgye, Nyugatvidék, Vas-szigetek, a Síkvidék, Koronaföldek, Viharföldek és Dorne. Néhány régiókról már olvashasz külön-külön a nevükre kattintve.
 • Tywin halálával, Varys és Tyrion szökésével a Kistanács korábbi felálása felbomlott. A könyvekben Harys Swyft került a Király Segtője pozícióba, Orton Merryweather lesz a Törvénymester, Gyles Rosby a Pénzmester, Vizes Aurane pedig a hajózási ügyekért lesz felelős. Cersei Qyburn nevezi ki a Besúgók Mesterének. A könyvekben Tommen még kisfiú, ezért Cersei uralkodik helyette Régensként, a sorozatban Tommen láthatóan elérte a nagykorúságot, és saját jogán uralkodik: Kevan ki is mondja, hogy Cersei nem több Anyakirálynőnél. Úgy tűnik Mace Tyrell egyaránt betölti a Pénz- és a Hajómesteri pozíciót, míg Qyburn itt is a Besúgók Mestere lett, Pycelle pedig mint nagymester szolgál tovább.
 • Sansa Stark története drasztikus változáson ment vége a könyvhöz képest: A lány sosem megy Északra, sosem megy feleségül Ramsay-hoz. Sansa ott marad a Völgyben, egyrészt Robert Arrynról gondoskodik, valamint megszervezi a Sasfészek leköltözését a Hold Kapujába a tél közeledtével. Mivel mindenki Kisujj fattyaként ismeri, ezért Petyr azt tervezi, hogy hozzáadja Örökös Harry Hardynghoz, akit nem azért neveznek Örökösnek, mert ő a házának következő ura, hanem amennyiben Robert Arrynnal történik valami, ő lesz Sasfészek és Arryn Völgyének ura!
Az Arryn-ház családfája (nagyításhoz vidd a kurzort a kép fölé)